Fórum

Kategóriák
Összes
Etetés
Fehérje
Aniko Molnar
2022-01-27 15:11:14
Válasz erre az üzenetre
Kedves Szakértők,  en imádom a Tundrát, amit a kutyám kap, de sokan ővnak a magas fehérjétől. Részben erre már válaszoltak nekem ugyan, és az meggyőző is volt. Közben felmerült bennem, h vajon a divatos nyers étkezés nem ugyanilyen magas fehérje tartalmú-e. Találtam egy jó cikket ebben a témában, és ebből kicsit jobban megértettem, hogy nem mindegy, hogy hogyan mérjük a táplálék fehérje tartalmát. Nedvesen, főzve, vagy szárítva. Itt az írás: https://therawfeedingcommunity.com/2017/07/21/raw-diets-too-high-in-protein/
A kérdésem, az, hogy hogyan jön ki a zoroijen tápok viszonylag magas fehérje aránya? (hogyan mérik? A cikk konklúziója is az, hogy a nyers hús alacsony fehérje tartalmát nem lehet összevetni ugyanannyi szárított hús "magas" fehérje tartalmával. És hogy igazából  a fehérje minősége számít, nem a mennyisége. Köszönöm, Anikó 
ORIJEN
2022-01-28 16:59:07
Válasz erre az üzenetre
Kedves Aniko Molnar!

Egy jó minőségű nyuszitápban 17-18 % fehérje van. Igaz, a fehérje növényi eredetű, mert a nyuszi rágcsáló. A legvadabb szénhidráthívők azt állítják, hogy a ragadozó kutya étrendje max. 25 % fehérjét tartalmazhat. Nyilvánvaló képtelenség.

2006-ban érkezett az ORIJEN hazánkba, azóta sokat küzdöttünk a fehérjével kapcsolatos tévhitekkel szemben (tönkreteszi a veséket, megnyújtja a kölyköt, stb), olykor még felbukkan némelyik, de azok a gazdik, akik ORIJEN-nel táplálják a kutyájukat és/vagy macskájukat, csak mosolyognak ezen.

Az étrendi fehérjének nincs egészségügyi felső határértéke, tehát szinte bármennyit ehet a kutya a tudomány jelenlegi állása szerint, ennek nincs kockázata. Ellenben a fehérjének és zsírnak van egy minimálisan előírt mennyisége, melyet minden száraztápnak tartalmaznia kell. Szénhidrátokra nem vonatkozik ilyen előírás.

A fehérje két esetben okozhat egészségügyi problémát:

1. ha túl keveset tartalmaz az étrend, ebben az esetben alultápláltság, izomvesztés stb. fordulhat elő

2. ha rossz minőségű, pl. az eb tápláléka nagyon sok növényi fehérjét tartalmaz, pl. szója, sikérek.

FEHÉRJETARTALOM

A különböző táplálékokban százalékban megadott fehérjemennyiségeket nem lehet összehasonlítani kapásból, hiszen az ORIJEN Tundra 12 % vizet (nedvesség), a húsok 70 % (kerekített, átlagos érték), a konzervek pedig mondjuk 80 % nedvességet tartalmaznak. Egyetlen módszer létezik: a szárazanyagtartalomhoz kell viszonyítani a fehérjét.

Hogyan kell kiszámolni?

A vizet tartalmazó étrendben található fehérje mennyiségét el kell osztani a szárazanyagtartalom arányával (100 – nedvesség / 100) = a szárazanyagtartalomhoz viszonyított fehérje aránya.

Példák:

1. ORIJEN Tundra 40 % fehérjét és 12 % nedvességet (vizet) tartalmaz. A szárazanyag aránya: 100-12 / 100 = 0,88. Tehát az ORIJEN Tundra, ha nem lenne benne víz, akkor 45,45 % fehérjét tartalmazna (40 % fehérje osztva 0,88-dal)

2. Vegyünk egy elméleti marhahúst 20 %-os fehérjével és 70 %-os víztartalommal: 20 % fehérje osztva 0,3-del (100-70)/100 = 66,66 %

Jól látható, hogy a nyers húsokban és belsőségekben bőségesen van fehérje. Ezek a táplálékok egészségtelenek? NEM!

Röviden ennyi😊 A szénhidrátrajongókat, akik abban hisznek, hogy a kevés fehérje az ideális, nem lehet meggyőzni. Pedig a fentiek ékesen bizonyítják, hogy a kevés fehérjét tartalmazó száraztáp természetellenes és egészségtelen! P. 

Csegődi Tímea
2020-06-16 06:42:28
Válasz erre az üzenetre
Kedves Orijen! Egy 7 éves shih-tzu kutyam van.Sajnos egy jò ideje tul magas fehérje tartalmat mutat ki a vérkép.Mit ajanlanak? Borzasztò válogatòs a kutyám,nem fogyassza el a kávébabnál nagyobb szemű tápokat.Az Orihen mennyire nagyszemű? Válaszukat előre is köszönöm